Thursday 18 April 2013

Jom terokai menu 

Chicken Cordon Bleu served with Mushroom Sauce accompanied with Cream of Spinach and Parsley Potato


Chicken Cordon Bleu


 Porsi : 1 orang
                     Bahan yang diperlukan                                                     Alatan diperlukan
150
gram
Peha ayam
mangkuk
50
gram
Cheddar cheese
mangkuk
30
gram
Ayam turki     
mangkuk
80
gram
Telur
mangkuk
200
gram
Serbuk roti putih
mangkuk
100
gram
Tepung
mangkuk
2
gram
Garam
mangkuk
3
gram
Serbuk lada hitam
mangkuk

Langkah-langkah:
Teknik menggulung ayam
(Chicken Cordon Bleu)

1.  Isi ayam hendaklah diketuk terlebih dahulu menggunakan ‘tenderizer’.
2. Cheese dan sausage hendaklah dipotong nipis (slice) secara memanjang.  Susun di    atas isi ayam tadi.
3.  Kemudian, gulung ayam tersebut dan ikat/ cucuk dengan skewer / toothpicks.

Standard Breading Procedure
(Chicken Cordon Bleu)

4.  Setelah siap, perap (marinade) dengan garam dan serbuk lada hitam selama 20 minit.
 5. Sementara menunggu perapan, sediakan bahan-bahan untuk membuat ‘Standard       Breading Procedure’.
  6. Setelah 20 minit, ayam yang telah diperap tadi hendaklah melalui Standard  Breading Procedure’ dan digoreng sehingga kuning keemasan.












































Mushroom Sauce


 Porsi : 1 orang
                     Bahan yang diperlukan                                                     Alatan diperlukan
200
gram
Bawang Holland
mangkuk
10
gram
Bawang putih
mangkuk
3
camb
Marjerin
mangkuk
5
camb
Demi glaze
mangkuk
1
gram
Daun bay
mangkuk
250
gram
Cendawan butang
mangkuk
2
gram
Garam
mangkuk
3
gram
Serbuk lada hitam
mangkuk

Langkah-langkah:

Langkah-Langkah Menyediakan Mushroom Sauce

1. Panaskan butter. Kemudian sauté bawang Holland, bawang putih dan masukkan daun bay serta mushroom yang telah dihiris nipis (slice).
2.   Setelah naik bau, masukkan demi glaze. Kacau sehingga pekat dan perasakan.
.


Cream of Spinach


 Porsi : 1 orang
                     Bahan yang diperlukan                                                     Alatan diperlukan
500
gram
Baby spinach
mangkuk
300
ml
Susu
jug penyukat
50
gram
Bawang Holland
mangkuk
50
gram
Marjerin
mangkuk
50
gram
Tepung
mangkuk
5
gram
Freshly grated nutmeg
mangkuk

Langkah-langkah:        

                             Langkah-Langkah Menyediakan Cream Of Spinash

1.   Panaskan olive oil dan sauté bawang Holland sehingga naik bau.
2.   Kemudian masukkan susu. Kacau hingga mendidih dan pekat.
3.   Masukkan baby spinach dan grated nutmeg. Kacau sehingga masak dan pekat
*Sekiranya tidak cukup pekat, gunakan marjerin dan tepung sebagai roux (agen pemekat).


Parsley Potato


 Porsi : 1 orang
                     Bahan yang diperlukan                                                     Alatan diperlukan
250
gram
Ubi kentang
mangkuk
20
gram
Pasli
mangkuk
100
gram
Mayonis
Mangkuk
2
gram
Garam
Mangkuk

Langkah-langkah:

           1.  Rebus kentang sehingga empuk dan kemudian dipotong wedges.
           2.  Campurkan semua bahan dan perasakan.




INILAH HASIL KREATIF CHEF FARHAIN

Chicken Cordon Bleu served with Mushroom Sauce accompanied with Cream of Spinach and Parsley Potato