Sunday 14 April 2013

Resepi Minggu 6

Pasta Bolognese



                     Bahan yang diperlukan                                                     Alatan diperlukan
Sos Bolognese
25
gram
mentega
mangkuk
20
gram
bawang putih
mangkuk
40
gram
bawang besar Holland

mangkuk
20
gram
lobak merah                    
mangkuk
20
gram
seleri
mangkuk
5
gram
daun bay
mangkuk
200
gram
daging lembu
mangkuk
20
gram
tomato concasse
magkuk
20
gram
cendawan butang
mangkuk
2
tbsp
tomato puri
mangkuk
1/2
tbsp
oregano
mangkuk
-
secukupnya
lada sulah
mangkuk
-
secukupnya
garam
mangkuk
Pasta
300
gram
spaghetti
periuk, penapis besi dan penyepit
10
ml
olive oil
jug penyukat


Langkah-langkah:
1.         Didihkan air dan masukkan sedikit garam.
2.        Setelah mendidih, masukkan pasta dan rebus sehingga al-dente. Angkat pasta dan masukkan dalam bekas berisi ais. Toskan dan gaul dengan sedikit olive oil.
3.       Dalam masa yang sama, panaskan mentega di dalam periuk dan sauté bawang putih, daun bay dan mirepoix sehingga perang.
4.         Masukkan daging dan masak sehingga daging mulai perang.
5.         Masukkan tomato concasse, tomato puri sehingga tomato hancur. Kecilkan api dan reneh selama 10 minit sebelum dimasukkan cendawan dan oregano. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Sesuaikan rasa.






Lasagna


                     Bahan yang diperlukan                                                     Alatan diperlukan

60
gram
keju Ricotta
mangkuk
20
gram
keju Parmesan
mangkuk
20
gram
telur
mangkuk
30
gram
kepingan pasta Lasagna
periuk
400
gram
sos Bolognese
mangkuk
60
gram
keju Mozarella
mangkuk
-
secukupnya
lada sulah
mangkuk
-
secukupnya
garam
mangkuk

Langkah-langkah:
1.         Didihkan air dan masukkan sedikit garam.
2.         Setelah mendidih, masukkan kepingan pasta dan rebus sehingga al-dente. Angkat pasta dan bilas di dalam bekas berisi ais. Angkat dan toskan.
3.         Campurkan kesemua keju ricotta, parmesan dan telur. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
4.         Letakkan lapisan pertama kepingan pasta ke dalam loyang yang telah di glis minyak. Kemudian, lapis dengan sos Bolognese untuk lapisan kedua. Letakkan kepingan pasta lagi untuk lapisan ketiga dan tuang campuran keju ricotta sebagai lapisan keempat.
5.         Ulang langkah di atas sehingga semua bahan-bahan habis digunakan. Pastikan lapisan atas sekali adalah lapisan campuran keju ricotta. Taburkan keju mozzarella dan parmesan di bahagian atasnya.
6.         Bakar pada suhu 180-190ºC selama 45 minit. Tutup loyang menggunakan aluminium foil untuk mengelakkan bahagian atas daripada kering. Tetapi buka foil tersebut pada 15 minit terakhir untuk memerangkan lapisan atas lasagna.
Chicken Ham Mushroom Macaroni With Cheese



                     Bahan yang diperlukan                                                     Alatan diperlukan
125
gram
Macaroni
periuk
15
gram
mentega
mangkuk
125
ml
Susu segar
Jug penyukat
125
ml
Cooking cream
Jug penyukat
2
tbsp
Keju Parmesan
mangkuk
30
gram
cendawan butang
mangkuk
30
gram
Daun pasli
mangkuk
10
gram
halia
magkuk
-
secukupnya
lada sulah
mangkuk
-
secukupnya
garam
mangkuk

Langkah-langkah:
  1.    Panaskan kuali dan masukkan mentega. Saute bawang putih sehingga naik bau. Masukkan cendawan butang dan saute sehingga sedikit kekuningan.
    2.    Masukkan sedikit susu segar dan juga heavy cream. Kacau secara perlahan-lahan
    3.    Masukkan keju parmesan dan kacau sehingga sedikit pekat.
    4.    Masukkan macaroni yang telah direbus ke dalam kuali. Kacau
    5.    Perasakan dengan lada putih dan sedikit garam.
    6.    Sedia untuk dihidang.



Sos Tomato



                     Bahan yang diperlukan                                                     Alatan diperlukan
375
ml
Stok perang
Jug penyukat
10
gram
marjerin    *            brown roux
mangkuk
10
gram
Tepung gandum *
mangkuk
125
gram
Tomato puri
mangkuk
5
gram
Bawang putih
mangkuk
100
gram
 *Bawang besar
mangkuk
50
gram
Seleri   *                 mirepoix
mangkuk
50
gram
Lobak merah *
mangkuk
3
gram
Daun bay
mangkuk
1/2
gram
Thyme
mangkuk
-
secukupnya
lada sulah
mangkuk
-
secukupnya
garam
mangkuk

Langkah-langkah:
1.    Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2.    Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux.
3.    Cairkan mentega di dalam periuk di atas  api dan masukkan mirepoix, tomato puri, dan bawang putih. Tumis sehingga keperangan.      
4.    Masukkan stok ke dalam periuk brown roux sedikit demi sedikit dan kacau sehinga mendidih.
5.    Renehkan selama 30 minit, sesuaikan rasa dan sejukkan.
6.    Angkat dan tapis menggunakan kain maslin.