Sunday, 12 May 2013

Pai Ayam, Pastry Choux dan Soft Roll

Resipi

Pai Ayam
Pastry Choux
Soft Roll

Pai Ayam

 


                     Bahan yang diperlukan                                        Alatan memasak
Doh pastri lapis:
200g                Tepung gandum (diayak)
150g                Marjerin pastri            
50g                  Mentega                                 
125ml              Air sejuk                                  
5g                    Jus limau/ krim tartar/ cuka      
5g                    Garam            

Isian ayam :
150g                Isi ayam
       (dipotong dadu dan diperap dengan lada sulah)
1 batang          Lik – dipotong dadu kecil
70gm               Cendawan butang – dihiris
1tbsp               Mentega
1tbsp               Tepung
50ml                Stok ayam
1tbsp               Pasli – dicincang
½ tsp               Fresh thyme
4tbsp               Minyak masak
1 biji                 Telur (direbus dan dihiris nipis)
Garam
Lada sulah

Pengayak, pencanai, plastic wraper, pastry brush, non-stick pan, sudip kayu, whisk dan acuan pai
















Cara penyediaan doh pastri lapis:

1.       Sukat dan timbang semua bahan.
2.       Bentukkan 150g pastri marjerin kepada empat segi panjang dan nipis. Balut dengan plastik dan sejukkan di dalam peti sejuk.
3.       Ayak tepung bersama-sama garam ke dalam mangkuk adunan.
4.       Gaul serta ramas tepung dan 50g mentega sehingga menyerupai serbuk roti.
5.       Buat lubang di tengah-tengah tepung. Masukkan cecair sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi doh.
6.       Balut doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit sebelum  digunakan.
7.       Keluarkan dan canai doh menjadi bentuk bujur.
8.       Letakkan pastri marjerin di atas 2/3 bahagian doh.
9.       Lipat 1/3 bahagian yang tiada merjerin ke tengah. Tekan bahagian tepi pastri.
10.     Canaikan doh secara memanjang. Kemudian lipat dengan teknik buku (book turn).
11.     Balut doh dengan plastik. Rehatkan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
12.     Keluarkan doh dan ulangi langkah 8 dan 9 sebanyak dua kali.
13.     rehatkan di dalam peti sejuk dan keluarkan apabila hendak digunakan.



Cara penyediaan isian ayam:

1.         Panaskan minyak. Masukkan isi ayam dan masak seketika selama 5 minit sehingga warna ayam keperang-perangan. Angkat isi ayam tersebut.
2.         Kemudian, di dalam kuali yang sama, masukkan pula lik dan cendawan. Masak seketika, angkat dan letakkan dalam bekas berasingan.
3.         Masukkan mentega, biarkan ia mencair. Kemudian, masukkan tepung dan kacau hingga sebati. Masukkan stok dan kacau menggunakan whisk sehingga pekat. Masukkan isi ayam tadi, lik, cendawan dan tambahkan daun pasli dan thyme ke dalam kuali. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Masak hingga sebati dan pekat dan angkat.
4.         Sejukkan sebelum digunakan.

Cara penyediaan pai ayam :

1.         Sediakan satu kuantiti doh pastri lapis.
2.         Panaskan ketuhar dan griskan acuan pai.
3.         Canai pastri menjadi 0.5cm tebal. Bahagikan kepada dua keping.
4.     Alaskan acuan pai dengan sekeping pastri. Potong bahagian tepi acuan pai.
5.         Masukkan inti ayam ke dalam acuan  dan letakkan hirisan telur di atas inti.
6.         Basahkan bahagian tepi pai dan tutup dengan sekeping pastri lagi. Tekan perlahan tepi pai untuk melekatkannya.
7.         Gliskan kuning telur (egg wash) pada permukaan pai.
8.     Slit bahagian tengah pai dan hiaskan dengan lebihan pastri. Bakar pada suhu 200°C sehingga warna perang keemasan.

Petua memasak

*** pastikan pastri marjerin dan doh lapis betul-betul keras sebelum dicanai bagi mengelakkan doh tersebut pecah ketika dicanai
 *** jangan lupa untuk membuat slit (belah) pada bahagian tengah pai bagi mengelakkan permukaan pai merekah dan pecah....slit juga boleh dilakukan dengan lubang yang dicucuk menggunakan garfu  















Pastry Choux



                     Bahan yang diperlukan                                     Alatan memasak
100ml              Air
45gm               Mentega
1 biji                 Telur
60gm               Tepung serbaguna – diayak
¼ tsp               Garam
1tsp                 Gula

Inti krim :
250ml              Susu – disuamkan
1 biji                 Telur
1 biji                 Kuning telur
15gm               Tepung kastard
15gm               Tepung jagung
50gm               Gula kastor
¼ tsp               Esen vanila

Pengayak, periuk, dulang pembakar, sudip kayu, whisk, piping bag dan pastry brush

 Cara penyediaan:
1.         Didihkan air, masukkan mentega bersama-sama gula dan garam.
2.         Alihkan periuk dari api dan masukkan tepung sekali gus.
3.        Kemudian, letakkan semula di atas api. Kacau sehingga tepung tidak melekat di tepi periuk.
4.         Angkat dan alihkan adunan ke dalam mangkuk adunan. Sejukkan.
5.         Kemudian, masukkan telur perlahan-lahan sambil memutar adunan sehingga sebati dan licin.
6.       Dengan menggunakan nozzle dan piping bag, paipkan menjadi bentuk puff dan éclairs.

Cara penyediaan inti krim :
1.        Pukul telur, kuning telur, tepung kastard, tepung jagung, gula kastor dan esen vanila hingga sebati.
2.         Tuangkan susu yang telah disuamkan dan kacau adunan hingga rata.
3.         Masak di atas api sederhana sehingga kastard mendidih dan agak likat.
4.         Sejukkan sebelum digunakan.

Petua memasak

*** pastikan air tidak mendidih ketika mencairkan mentega dan sebatikan tepung bagi mengelakkan puff yang dihasilkan menjadi terlalu rapuh 
*** gunakan whisk ketika mengacau bahan untuk inti krim bagi mengelakkan tekstur krim yang dihasilkan tidak berketul-ketul




Soft Roll


                     Bahan yang diperlukan                                             Alatan memasak

190gm             Tepung High protein - diayak
50gm               Tepung naik sendiri -diayak
30gm               Marjerin
100ml              Susu
30gm               Gula kastor
6gm                 Yis
1biji                  Telur
3gm                 Garam

Pengayak, dulang pembakar dan pastry brush

Cara penyediaan:
           1.            Satukan tepung dan buat lubang di tengah-tengah. Masukkan telur, yis, gula dan susu.
            2.            Uli campuran tersebut hingga menjadi doh.
            3.            Masukkan marjerin dan teruskan menguli.
            4.         Akhir sekali, masukkan garam. Uli sekata. Rehatkan doh selama 30 minit-45         minit atau sehingga saiz menjadi dua kali ganda.
         5.            Setelah direhatkan, pukul doh untuk mengeluarkan angin dan potong doh    kepada 35gm setiap satu.
            6.            Uli doh menjadi bentuk bulat dan bakar selama 15 minit pada suhu 180 °C.



Petua memasak
*** pastikan doh diuli lama bagi mengeluarkan angin untuk melembutkan gluten yang terdapat di dalam doh tersebut supaya soft roll yang dihasilkan menjadi lembut 
*** soft roll yang tinggi kualitinya akan naik semula ke bentuk asal apabila ditekan....ini menandakan soft roll yang dihasilkan lembut dan tidak liat








































































































































































No comments:

Post a Comment