Sunday, 24 March 2013

Appertizer & Soup


 Sup adalah hidangan yang menjadi kebiasaan dalam setiap budaya kerana ia senang disediakan dan berkhasiat. Dalam trsdisi Perancis, sup dikelaskan kepada dua kumpulan umum iaitu clear soup dan thick soup. Clear soup termasuklah vegetable, bouillon broth dan consommé. Kebanyakan sup ayam adalah clear soup.  Manakala thick soup pula terdiri daripada chowder, cream, puree dan bisque. Perbezaan utama antara puree and cream adalah cream biasanya memekat dengan kanji tambahan seperti roux. puree pula memekat oleh kanji yang terdapat pada bahan utama puri seperti ubi kentang.

Perkara pertama yang perlu diketahui apabila belajar untuk menyediakan pembuka selera pula ialah mengetahui maksud pembuka selera itu sendiri dan pentingnya untuk kita mengetahui resipi yang sihat untuk hidangan pembuka selera. Pembuka selera(apperizer) adalah makanan atau minuman yang dihidangkan sebelum makan untuk merangsang selera makan. Contoh pembuka selera yang sihat dan mudah disediakan adalah salad segar, clear soup, koktel, makanan laut dan buah-buahan.

Untuk amali Penyediaan Masakan Barat(VEF 3066) yang ke empat ini,  menu yang perlu kami sediakan adalah consommé, cream of mushroom soup, garlic bread dan prawn cocktail. Di harap, segala info yang dikongsi bersama dan resipi yang telah diinovasikan ini dapat dicuba oleh pembaca sendiri untuk mengetahui hasilnya.

Resipi Minggu 4

Consomme 



Bahan-bahan:
Daging lembu – dikisar                                               100 g
Putih telur                                                                   1-2 biji
Stok putih atau perang – disejukkan                           500 m
Campuran lik, celery, lobak merah dan bawang besar , dipotong mirepox                              
100 g
Pes tomato                                                                  25 
Sachet                                                                         1 bunjut
Onion brule                                                                 ½ biji


Cara penyediaan:
1.      Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 250 ml stok. Biarkan selama ½ jam. Adunan ini dipanggil clear meat.
2.      Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brule.
3.      Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga telur berkumpul.
4.      Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan selama 1 – 1½ jam.
5.      Tapis stok tersebut.
6.      Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain maslin dan paper towel.
7.      Sesuaikan rasanya.


Cream Of Mushroom Soup


Bahan-bahan:
Bawang besar, lik dan celery – mirepoix                                100 gm
Mentega atau marjerin                                                          25 gm*              
Tepung gandum                                                                   25 gm*
Stok ayam                                                                          500 ml
Cendawan butang – dicincang                                              100 gm
Susu / Krim                                                                          30 ml
Garam dan lada sulah                                                          secukup rasa   
Hiasan:
Whiping cream                                                                      1 tsp
Daun parsli                                                                 
* Roux


Cara Penyediaan:
1.    Panaskan mentega atau marjerin. Kemudian sauté mirepoix.
2.    Masukkan tepung gandum, masak perlahan-lahan sehingga menjadi tekstur berpasir.
3.    Alihkan periuk dari api dan masukkan stok. Kacau hingga mendidih.
4.    Masukkan cendawan dan renihkan lagi. Buang buih/ keladak jika perlu. Kisar dan tapis.
5.    Masak sup semula dalam periuk, didihkan dan sesuaikan rasa dan konsistensi.
6.    Masukkan susu atau krim.



Prawn Cocktail

.

Bahan-bahan:
Udang                                                100 g
Mixed salad                                         25 g
Mayonis                                              15 g
Capers                                                5 g
Gherkin                                               5 g
Jus lemon                                           1 tsp

Hiasan:
Hirisan lemon dan daun salad


Cara penyediaan:
1.    Buang kulit udang tanpa membuang bahagian ekor.
2.    Devein bahagian belakang udang.
3.    Celur (blanch) udang sehingga masak.
4. Campurkan mayonis, sos cili, capers, gherkin dan jus lemon untuk menghasilkan sos thousand island.
5.    Hidangkan bersama mixed salad dan sos thousand island.


Garlic Bread


Bahan-bahan :
French bun                                                     15 g
Mayonis                                                          5 g
Bawang putih (dicincang halus)                         3 g
Daun pasli (dicincang halus)                             3 g

Cara penyediaan :
1.     Potong French bun secara menyerong setebal 1 inci.
2.     Sapukan mayonis pada kedua-dua belah bahagian permukaan   roti.
3.     Kemudian taburkan dengan bawang putih daun pasli yang telah dicincang halus.
     Bakar di dalam pembakar selama 10 minit.