Komen
dan penilaian hidangan
ü Peralatan
tidak mencukupi seperti mangkuk kecil, mangkuk adunan, wire whisk, span dan
sabun pencuci pinggan.
ü Persembahan
makanan bagi hidangan poached egg, frech toast, baked beans dan sausage
kelihatan menarik kerana terdapat penggunaan kombinasi pelbagai warna seperti
merah, kuning dan putih tetapi susunan hidangan tersebut kelihatan sedikit
berselerak.
ü Tekstur
poached egg yang dimasak kurang menjadi kerana telur kuningnya kurang masak.
ü Persembahan
hidangan pancake kelihatan sangat unik dan menarik.
ü Tekstur
pancake yang dihasilkan kurang kenyal mungkin kerana kuantiti serbuk penaik
yang tidak mencukupi.
ü Tiada borang
markah dan komen daripada kumpulan yang
menilai diberikan kepada kumpulan yang dinilai bagi mengelakkan berlakunya
kesilapan merekod markah untuk diletakkan dalam laporan.
Kelemahan/kesilapan
dan cara mengatasi
ü Kami perlu
mempelajari lebih banyak maklumat mengenai cara susunan hidangan bagi American
breakfast agar persembahan hidangan tersebut kelihatan kemas dan menarik.
ü Tempoh
penyediaan bagi poached egg perlu ditambah lebih lama sedikit lebih kurang 3
minit lagi daripada tempoh yang dimasak sebelum ini iaitu 3 minit agar tekstur
telur kuningnya masak dengan sempurna.
ü Kuantiti
serbuk penaik yang digunakan perlu disukat dengan betul mengikut sukatan di
dalam resepi bagi mengelakkan pancake yang dihasilkan tidak kenyal.
ü Pada kelas
amali akan datang, borang penilaian hidangan yang telah diberi markah dan komen
daripada kumpulan yang menilai perlu disediakan dan diberikan kepada kumpulan
yang dinilai bagi mengelakkan berlakunya kesilapan merekod markah bagi
diletakkan di dalam laporan.