Resipi Pavlova Manggo Mousse Apple Pie PAVLOVA (Cold) |
|
50g Putih telur
100g Gula kastor
1tsp Tepung jagung
1tsp Esen vanila
1tsp Cuka masakan
100ml Krim putar
50g Strawberi
50g Kiwi
50g Mangga
½tsp Garam
|
Dulang
pembakar
Spatula
|
Langkah-langkah:
1.
Panaskan
oven ke suhu 150°C. Alaskan dulang
pembakar dengan kertas minyak.
2.
Putarkan
putih telur dan garam sehingga gebu. Tambahkan gula sedikit demi sedikit ke
dalam adunan. Putar laju selama 3 minit atau sehingga adunan menjadi gebu
berkilat.
3.
Tambahkan
tepung jagung, cuka masakan dan esen vanila. Putar sehingga kental. (meringue)
4.
Gunakan
spatula untuk mengaup meringue dan
masukkan ke dalam dulang pembakar.
5.
Bakar
selama 1 jam pada suhu 120 °C. Pavlova
seharusnya berasa kering rapuh apabila disentuh. Tutup api oven dan biarkan sejuk di dalam oven.
6.
Putar
whipped cream sehingga kental.
Letakkan atas Pavlova dan hias
dengan buah-buahan.
|
MANGGO
MOUSSE (Hot)
|
|
1
biji Mangga (dicencang
halus)
½ biji Lemon
(diambil jus)
1tsp Gelatin
½
cwn Gula aising (diayak)
1tbsp Gelatin
¼
cup Hot water
300g Krim putar
|
Mesin pengisar
Whisk
|
Langkah-langkah
:
1.
Kisar
mangga bersama jus lemon dan gula
aising
2. Larutkan
gelatin dalam air panas. Tuangkan ke dalam kisaran mangga dan kacau sebati.
3. Masukkan whipped cream dan kacau sebati. Hidang
dalam bekas yang sesuai.
|
APPLE PIE (Hot)
|
|
Bahan doh
250g Tepung serbaguna
100g Mentega
75g Gula aising
1 biji Telur
Bahan inti pai
2 biji Epal
100g Gula perang
1tbsp Gula kastor
50g Kismis
½ inci Kulit
kayu manis
½ tbsp Tepung jagung
50 ml Air
|
Kuali
Sudip kayu
Periuk
Dulang
pembakar
Penggiling
|
Langkah-langkah
:
Cara Penyediaan Doh
1.
Gaulkan
tepung, mentega, gula dan uli sehingga adunan menjadi seperti berderai.
2.
Kemudian
masukkan telur dan gaul sehingga ia menjadi doh yang lembut.
Cara penyediaan inti pai
1.
Potong
dadu epal dan masak bersama gula perang dan gula kastor.
2.
Setelah
gula larut, masukkan kulit kayu manis dan gaul sehingga naik bau.
3. Apabila
epal hampir empuk, masukkan tepung jagung yang dicampur air agar inti menjadi
sedikit pekat.
4.
Biarkan
sejuk setelah inti masak.
Cara penyediaan Pai
1.
Giling
atau rolkan adunan doh tadi sehingga rata dan sama tebal.
2.
Letakkan
inti yang telah dimasak tadi ke atas doh yang telah digiling.
3. Lipat
doh tersebut kepada dua bahagian dan potong bahagian doh yang berlebihan agar
pai kelihatan cantik dan kemas.
4. Setelah
siap, sapukan telur ke atas permukaan kulit pai. Bakar selama 30-40 minit
dengan suhu 180 °C.
|
No comments:
Post a Comment