Jom terokai menu
Chicken
Cordon Bleu served with Mushroom Sauce accompanied with Cream of Spinach and
Parsley Potato
Chicken Cordon Bleu
Porsi : 1 orang
Bahan yang
diperlukan
Alatan diperlukan
|
150
|
gram
|
Peha
ayam
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
Cheddar cheese
|
mangkuk
|
30
|
gram
|
Ayam
turki
|
mangkuk
|
80
|
gram
|
Telur
|
mangkuk
|
200
|
gram
|
Serbuk
roti putih
|
mangkuk
|
100
|
gram
|
Tepung
|
mangkuk
|
2
|
gram
|
Garam
|
mangkuk
|
3
|
gram
|
Serbuk lada hitam
|
mangkuk
|
Langkah-langkah:
Teknik
menggulung ayam
(Chicken
Cordon Bleu)
1. Isi ayam hendaklah diketuk terlebih dahulu
menggunakan ‘tenderizer’.
2. Cheese dan sausage hendaklah dipotong nipis (slice) secara memanjang.
Susun di atas isi ayam tadi.
3. Kemudian, gulung ayam tersebut dan ikat/
cucuk dengan skewer / toothpicks.
|
Standard Breading Procedure
(Chicken Cordon Bleu)
|
4. Setelah
siap, perap (marinade) dengan garam
dan serbuk lada hitam selama 20 minit.
5. Sementara
menunggu perapan, sediakan bahan-bahan untuk membuat ‘Standard Breading Procedure’.
6. Setelah 20
minit, ayam yang telah diperap tadi hendaklah melalui ‘Standard Breading Procedure’
dan digoreng sehingga kuning keemasan.
|
Mushroom
Sauce
Porsi : 1 orang
Bahan yang diperlukan
Alatan diperlukan
|
200
|
gram
|
Bawang
Holland
|
mangkuk
|
10
|
gram
|
Bawang
putih
|
mangkuk
|
3
|
camb
|
Marjerin
|
mangkuk
|
5
|
camb
|
Demi glaze
|
mangkuk
|
1
|
gram
|
Daun
bay
|
mangkuk
|
250
|
gram
|
Cendawan
butang
|
mangkuk
|
2
|
gram
|
Garam
|
mangkuk
|
3
|
gram
|
Serbuk lada
hitam
|
mangkuk
|
Langkah-langkah:
Langkah-Langkah Menyediakan Mushroom Sauce
1. Panaskan butter. Kemudian sauté bawang
Holland, bawang putih dan masukkan daun
bay serta mushroom yang telah
dihiris nipis (slice).
2. Setelah
naik bau, masukkan demi glaze.
Kacau sehingga pekat dan perasakan.
.
|
Cream
of Spinach
Porsi : 1 orang
Bahan yang diperlukan
Alatan diperlukan
|
500
|
gram
|
Baby spinach
|
mangkuk
|
300
|
ml
|
Susu
|
jug penyukat
|
50
|
gram
|
Bawang
Holland
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
Marjerin
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
Tepung
|
mangkuk
|
5
|
gram
|
Freshly grated nutmeg
|
mangkuk
|
Langkah-langkah:
Langkah-Langkah Menyediakan Cream Of Spinash
1. Panaskan olive oil dan sauté bawang Holland sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan susu. Kacau hingga
mendidih dan pekat.
3. Masukkan baby spinach dan grated
nutmeg. Kacau sehingga masak dan pekat
*Sekiranya tidak cukup pekat, gunakan marjerin dan tepung sebagai roux (agen pemekat).
|
Parsley
Potato
Porsi : 1 orang
Bahan yang diperlukan
Alatan diperlukan
|
250
|
gram
|
Ubi
kentang
|
mangkuk
|
20
|
gram
|
Pasli
|
mangkuk
|
100
|
gram
|
Mayonis
|
Mangkuk
|
2
|
gram
|
Garam
|
Mangkuk
|
Langkah-langkah:
1.
Rebus kentang sehingga empuk dan kemudian dipotong wedges.
2.
Campurkan semua bahan dan perasakan.
|
INILAH HASIL KREATIF CHEF FARHAIN
Chicken Cordon Bleu served with Mushroom Sauce accompanied with Cream of Spinach and Parsley Potato
|
No comments:
Post a Comment