Pasta Bolognese
Bahan yang diperlukan
Alatan diperlukan
Sos Bolognese
|
||||
25
|
gram
|
mentega
|
mangkuk
|
|
20
|
gram
|
bawang putih
|
mangkuk
|
|
40
|
gram
|
bawang besar Holland
|
mangkuk
|
|
20
|
gram
|
lobak merah
|
mangkuk
|
|
20
|
gram
|
seleri
|
mangkuk
|
|
5
|
gram
|
daun bay
|
mangkuk
|
|
200
|
gram
|
daging lembu
|
mangkuk
|
|
20
|
gram
|
tomato concasse
|
magkuk
|
|
20
|
gram
|
cendawan butang
|
mangkuk
|
|
2
|
tbsp
|
tomato puri
|
mangkuk
|
|
1/2
|
tbsp
|
oregano
|
mangkuk
|
|
-
|
secukupnya
|
lada sulah
|
mangkuk
|
|
-
|
secukupnya
|
garam
|
mangkuk
|
|
Pasta
|
||||
300
|
gram
|
spaghetti
|
periuk, penapis
besi dan penyepit
|
|
10
|
ml
|
olive oil
|
jug penyukat
|
|
Langkah-langkah:
1. Didihkan air dan masukkan sedikit
garam.
2. Setelah mendidih, masukkan pasta dan
rebus sehingga al-dente. Angkat
pasta dan masukkan dalam bekas berisi ais. Toskan dan gaul dengan sedikit olive oil.
3. Dalam masa yang sama, panaskan
mentega di dalam periuk dan sauté bawang
putih, daun bay dan mirepoix
sehingga perang.
4. Masukkan daging dan masak sehingga
daging mulai perang.
5. Masukkan tomato concasse, tomato puri sehingga tomato hancur. Kecilkan api
dan reneh selama 10 minit sebelum dimasukkan cendawan dan oregano. Perasakan dengan garam dan
lada sulah. Sesuaikan rasa.
|
Lasagna
Bahan yang diperlukan
Alatan diperlukan
|
|||
60
|
gram
|
keju Ricotta
|
mangkuk
|
20
|
gram
|
keju Parmesan
|
mangkuk
|
20
|
gram
|
telur
|
mangkuk
|
30
|
gram
|
kepingan pasta Lasagna
|
periuk
|
400
|
gram
|
sos Bolognese
|
mangkuk
|
60
|
gram
|
keju Mozarella
|
mangkuk
|
-
|
secukupnya
|
lada sulah
|
mangkuk
|
-
|
secukupnya
|
garam
|
mangkuk
|
Langkah-langkah:
1. Didihkan air dan masukkan sedikit
garam.
2. Setelah mendidih, masukkan
kepingan pasta dan rebus sehingga al-dente.
Angkat pasta dan bilas di dalam bekas berisi ais. Angkat dan toskan.
3. Campurkan kesemua keju ricotta,
parmesan dan telur. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
4. Letakkan lapisan pertama kepingan
pasta ke dalam loyang yang telah di glis minyak. Kemudian, lapis dengan sos
Bolognese untuk lapisan kedua. Letakkan kepingan pasta lagi untuk lapisan
ketiga dan tuang campuran keju ricotta sebagai lapisan keempat.
5. Ulang langkah di atas sehingga semua bahan-bahan habis
digunakan. Pastikan lapisan atas sekali adalah lapisan campuran keju ricotta.
Taburkan keju mozzarella dan parmesan di bahagian atasnya.
6. Bakar pada suhu 180-190ºC selama 45 minit. Tutup loyang
menggunakan aluminium foil untuk
mengelakkan bahagian atas daripada kering. Tetapi buka foil tersebut pada 15 minit terakhir untuk memerangkan lapisan
atas lasagna.
|
Chicken Ham Mushroom
Macaroni With Cheese
Bahan yang
diperlukan
Alatan diperlukan
|
|||
125
|
gram
|
Macaroni
|
periuk
|
15
|
gram
|
mentega
|
mangkuk
|
125
|
ml
|
Susu segar
|
Jug penyukat
|
125
|
ml
|
Cooking cream
|
Jug penyukat
|
2
|
tbsp
|
Keju Parmesan
|
mangkuk
|
30
|
gram
|
cendawan butang
|
mangkuk
|
30
|
gram
|
Daun pasli
|
mangkuk
|
10
|
gram
|
halia
|
magkuk
|
-
|
secukupnya
|
lada sulah
|
mangkuk
|
-
|
secukupnya
|
garam
|
mangkuk
|
Langkah-langkah:
1.
Panaskan
kuali dan masukkan mentega. Saute
bawang putih sehingga naik bau. Masukkan cendawan butang dan saute sehingga sedikit kekuningan.
2.
Masukkan
sedikit susu segar dan juga heavy cream.
Kacau secara perlahan-lahan
3.
Masukkan
keju parmesan dan kacau sehingga sedikit pekat.
4.
Masukkan
macaroni yang telah direbus ke
dalam kuali. Kacau
5.
Perasakan
dengan lada putih dan sedikit garam.
6.
Sedia
untuk dihidang.
|
Sos Tomato
Bahan yang
diperlukan
Alatan diperlukan
|
|||
375
|
ml
|
Stok perang
|
Jug penyukat
|
10
|
gram
|
marjerin * brown roux
|
mangkuk
|
10
|
gram
|
Tepung gandum *
|
mangkuk
|
125
|
gram
|
Tomato puri
|
mangkuk
|
5
|
gram
|
Bawang putih
|
mangkuk
|
100
|
gram
|
*Bawang besar
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
Seleri * mirepoix
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
Lobak merah *
|
mangkuk
|
3
|
gram
|
Daun bay
|
mangkuk
|
1/2
|
gram
|
Thyme
|
mangkuk
|
-
|
secukupnya
|
lada sulah
|
mangkuk
|
-
|
secukupnya
|
garam
|
mangkuk
|
Langkah-langkah:
1.
Cairkan
lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2.
Tambahkan
tepung dan kacau sehingga menjadi brown
roux. Sejukkan brown roux.
3.
Cairkan
mentega di dalam periuk di atas api
dan masukkan mirepoix, tomato puri,
dan bawang putih. Tumis sehingga keperangan.
4.
Masukkan
stok ke dalam periuk brown roux
sedikit demi sedikit dan kacau sehinga mendidih.
5.
Renehkan
selama 30 minit, sesuaikan rasa dan sejukkan.
6.
Angkat
dan tapis menggunakan kain maslin.
|
No comments:
Post a Comment