Shitake Canape
Bahan-bahan :
20 g
cendawan
shitake
3 keping roti putih
30 g isi ayam Turki
| dihiris
kecil
10 g tomato ceri
| dihiris
200 g
tuna (di dalam tin)
10 g
daun salad
30 g
mayonis
Cara penyediaan:
1.
Roti putih dipotong saiz kecil dan
dipelbagaikan jenis potongan supaya kelihatan menarik. Asingkan.
2.
Kemudian hancurkan isi ikan tuna dengan
sudu di atas roti putih yang dilapikkan dengan daun salad. Sapukan pula mayonis
secukupnya di atas inti.
3.
Setelah itu susunkan kepingan isi ayam
Turki dan tomato ceri.
4.
Akhir sekali, letakkan roti berinti tadi
di atas cendawan shitake yang telah direbus.
5.
Sedia untuk dimakan.
Basic Vinaigrette
Bahan-bahan:
20 ml cuka
½ tsp garam
½ tsp lada
sulah
20 ml olive
oill
Cara penyediaan:
2. Kacau lagi sebelum
digunakan.
Mayonis
Bahan-bahan:
4 biji telur
kuning
6 ml cuka
2 tsp garam
2 tsp mustard
kering
1/2 tsp paprika*
½ tsp serbuk cili*
200 ml olive
oil*
10 ml cuka
10 ml jus
lemon
Cara penyediaan:
1. Pukul telur kuning
sehingga gebu. Masukkan cuka dan pukul sebati.
2. Masukkan
bahan-bahan kering dan kacau rata.
3. Masukkan olive oil
perlahan-lahan sedikit demi sedikit.
4. Apabila mayonis
memekat, kurangkan kepekatan dengan sedikit cuka. Kacau berselang-seli dengan
lebihan minyak.
5. Sesuaikan rasa dan
kepekatan menggunakan jus lemon.
Caesar Salad
Bahan-bahan:
350 g daun salad Romaine
50 gm roti
20 ml olive
oil
5 hirisan
ikan bilis dalam botol (anchovy fillets)
2 ml bawang
putih, dihancurkan
1 biji telur
(direbus dengan api perlahan selama 1-2 minit)
25 ml jus
lemon
85 ml olive
oil
½ tsp garam
10 g parmesan cheese, disagat
Cara penyediaan:
1. Basuh daun salad
dengan bersih. Simpan di dalam refrigerator.
2. Buang bahagian
tepi roti dan potong kepada kiub kecil (1cm).
3. Panaskan kuali
dengan lapisan nipis olive oil. Saute roti berkenaan (crouton) sehingga perang
dan rangup. Angkat daripada api.
Deviled Egg
3 biji telur
50 ml mayonaise
30g yellow
mustard
½ tsp garam
50g lada benggala warna merah & hijau
50g bawang
5 ml cuka
Cara Penyediaan :
- Rebus telur dengan memaasukkan cuka & garam.
- Ambil telur kuning yang telah siap direbus dan satukan dalam bekas.
- Hancurkan telur kuning tersebut. Campurkan bahan-bahan lain yang
dinyatakan.
- Jika inginkan rasanya creamy
dan sedikit pedas, lebihkan mayonaise dan cili.
- Ambil 1 tsp telur kuning yang telah dicampurkan tadi dan letak semula
ke dalam telur putih tersebut.
No comments:
Post a Comment