Consomme
Bahan-bahan:
Daging
lembu – dikisar 100
g
Putih
telur 1-2
biji
Stok
putih atau perang – disejukkan 500
m
Campuran
lik, celery, lobak merah dan bawang besar , dipotong mirepox
100 g
Pes
tomato 25
Sachet 1
bunjut
Onion
brule ½
biji
Cara penyediaan:
1. Campurkan
daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 250 ml stok. Biarkan selama ½
jam. Adunan ini dipanggil clear meat.
2. Campurkan
baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brule.
3. Rebus
hingga mendidih sambil dikacau sehingga telur berkumpul.
4. Kecilkan
api dan biarkan stok merenih perlahan selama 1 – 1½ jam.
5. Tapis
stok tersebut.
6. Keluarkan
baki lemak dengan menggunakan kain maslin dan paper towel.
7. Sesuaikan
rasanya.
Cream Of Mushroom Soup
Bahan-bahan:
Bawang besar, lik dan celery –
mirepoix 100
gm
Mentega atau marjerin 25
gm*
Tepung gandum 25
gm*
Stok ayam 500
ml
Cendawan butang – dicincang 100
gm
Susu / Krim 30
ml
Garam dan lada sulah secukup rasa
Hiasan:
Whiping cream 1
tsp
Daun parsli
Cara
Penyediaan:
1.
Panaskan
mentega atau marjerin. Kemudian sauté mirepoix.
2.
Masukkan
tepung gandum, masak perlahan-lahan sehingga menjadi tekstur berpasir.
3.
Alihkan
periuk dari api dan masukkan stok. Kacau hingga mendidih.
4.
Masukkan
cendawan dan renihkan lagi. Buang buih/ keladak jika perlu. Kisar dan tapis.
5.
Masak
sup semula dalam periuk, didihkan dan sesuaikan rasa dan konsistensi.
6.
Masukkan
susu atau krim.
Prawn Cocktail
Bahan-bahan:
Udang 100
g
Mixed salad 25 g
Mayonis 15 g
Capers 5 g
Gherkin 5 g
Jus lemon 1 tsp
Hiasan:
Hirisan
lemon dan daun salad
Cara penyediaan:
1.
Buang
kulit udang tanpa membuang bahagian ekor.
2.
Devein bahagian belakang udang.
3.
Celur
(blanch) udang sehingga masak.
4. Campurkan
mayonis, sos cili, capers, gherkin dan jus lemon untuk menghasilkan sos thousand island.
5.
Hidangkan
bersama mixed salad dan sos thousand island.
Garlic Bread
Bahan-bahan :
French bun 15 g
Mayonis 5 g
Bawang putih (dicincang halus) 3
g
Daun pasli (dicincang halus) 3 g
Cara
penyediaan :
1.
Potong French bun secara menyerong setebal 1
inci.
2.
Sapukan mayonis pada kedua-dua belah bahagian
permukaan roti.
3.
Kemudian taburkan dengan bawang putih daun
pasli yang telah dicincang halus.
Bakar di dalam pembakar selama 10 minit.
No comments:
Post a Comment