Resipi : Omelet (1 porsi)
Bahan-bahan
1 biji telur
1 sudu
besar mentega
1 g
garam
2 g lada
putih
10 g
tomato (dipotong dadu)
10 g cendawan tin (dihiris)
10 g bawang
holland (dipotong dadu)
Cara penyediaan
1.
Pukul telur. Perasakan dengan garam dan
lada putih dan kacau sehingga sebati.
2.
Panaskan kuali dan cairkan mentega.
3. Masukkan telur yang telah dipukul. Kemudian letakkan tomato, cendawan dan bawang di atas telur tersebut.
4. Setelah telur hampir masak, lipatkan
telur tersebut dan hidangkan di dalam pinggan.
s Resipi : Sunny-side up (1 porsi)
Bahan-bahan
1 biji telur
1 sudu
besar minyak masak
Cara penyediaan
1. Pecahkan telur di dalam bekas berasingan sebelum dimasukkan ke dalam
kuali bagi mengelakkan telur kuning daripada pecah.
2.
Panaskan minyak di dalam kuali.
3.
Masukkan telur ke dalam kuali dan goreng
sehingga masak. Pastikan telur kuning tidak pecah.
Resipi : Poached
egg (1 porsi)
Bahan-bahan
2 biji telur
¼ periuk air
1 ½ sudu besar cuka
2 g garam
Cara penyediaan
1.
Panaskan ¼ periuk berisi air sehingga
separa mendidih.
2.
Masukkan cuka dan garam ke dalam air.
3.
Pecahkan telur di dalam bekas berasingan.
Kacau air satu arah dan masukkan telur perlahan-lahan. Pastikan kuning telur
tidak pecah.
4.
Pastikan telur membentuk dan masak
sempurna selama 3-5 minit sebelum diangkat.
Resipi : Scramble
egg (1 porsi)
Bahan-bahan
1 biji telur
2
sudu besar susu segar
1
sudu besar mentega
1g garam
2
g lada putih
Cara penyediaan
1.
Campurkan semua bahan dan pukul sebati.
2.
Panaskan kuali dan cairkan mentega.
3.
Masukkan adunan ke dalam kuali yang
telah panas.
4.
Kacau telur tersebut perlahan-lahan dan angkat
sebelum telur terlalu masak (kering).
Resipi : French
Toast (1 porsi)
Bahan-bahan
2 ½ sudu
besar susu segar
1 ½ sudu
besar mentega
2 keping
roti
Cara penyediaan
1.
Kemaskan roti dengan memotong bahagian
tepi roti. Langkah ini dikenali sebagai ‘trimmed’
2.
Potong roti kepada 2 bahagian (jadikan
bentuk segitiga)
3.
Sapukan mentega pada kedua-dua permukaan
roti tersebut.
4.
Masukkan roti ke dalam kuali yang dipanaskan sehingga roti itu berwarna
keperang-perangan.
Resipi : Sausage
and Baked Bean (1 porsi)
Bahan-bahan
2 biji sosej
2 sudu kacang panggang
Cara penyediaan
1.
Rebus sosej dan toskan.
2.
Susun atas pinggan dan letakkan kacang
panggang.
Resipi : Pancake
(1 porsi)
Bahan-bahan
Bahan kering Bahan basah
200 g tepung 2 biji
telur
23 g
gula 340 ml
susu
10 ml
sebuk penaik 42 g minyak masak
½ sudu
kecil minyak
1.
Campurkan semua bahan kering dan diayak.
2.
Kemudian campurkan pula bahan-bahan cair
seperti telur yang telah dipukul bersama susu dan minyak.
3.
Satukan bahan basah ke dalam bahan
kering dan gaul sehingga sebati.
4.
Panaskan kuali dan cairkan mentega bagi mengelakkan
pancake daripada melekat.
5.
Tuangkan pancake di tengah-tengah kuali
dengan menggunakan ladle.
6.
Masak pancake sehingga
keperang-perangan.
7.
Hidangkan bersama madu.
Hidangan American Breakfast Chef Farhain minggu ini
American breakfast
saiz berubah-ubah membuatkan mood membaca berubah2... :)
ReplyDelete