Friday, 8 March 2013

American Breakfast

 Resipi   : Omelet (1 porsi)


 Bahan-bahan
1 biji telur
1 sudu besar mentega
1 g garam
2 g lada putih
    10 g tomato (dipotong dadu)  
    10 g cendawan tin (dihiris)
    10 g bawang holland (dipotong dadu)

Cara penyediaan
1.      Pukul telur. Perasakan dengan garam dan lada putih dan kacau sehingga sebati.
2.      Panaskan kuali dan cairkan mentega.
3.     Masukkan telur yang telah dipukul. Kemudian letakkan tomato, cendawan dan bawang di atas telur tersebut.
4.     Setelah telur hampir masak, lipatkan telur tersebut dan hidangkan di dalam pinggan.


s         Resipi   : Sunny-side up (1 porsi)


Bahan-bahan
1 biji telur
1 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan
1.   Pecahkan telur di dalam  bekas berasingan sebelum dimasukkan ke dalam kuali bagi mengelakkan telur kuning daripada pecah.
2.      Panaskan minyak di dalam kuali.
3.      Masukkan telur ke dalam kuali dan goreng sehingga masak. Pastikan telur kuning tidak pecah.


         Resipi    : Poached egg (1 porsi)

Bahan-bahan
2 biji telur
¼ periuk air
1 ½ sudu besar cuka
2 g garam

 Cara penyediaan 
1.      Panaskan ¼ periuk berisi air sehingga separa mendidih.
2.      Masukkan cuka dan garam ke dalam air.
3.      Pecahkan telur di dalam bekas berasingan. Kacau air satu arah dan masukkan telur perlahan-lahan. Pastikan kuning telur tidak pecah.
4.      Pastikan telur membentuk dan masak sempurna selama 3-5 minit sebelum diangkat.

     
       Resipi   : Scramble egg (1 porsi)


Bahan-bahan         

1 biji telur
2 sudu besar susu segar
1 sudu besar mentega
1g garam
2 g  lada putih

Cara penyediaan
1.      Campurkan semua bahan dan pukul sebati.
2.      Panaskan kuali dan cairkan mentega.
3.      Masukkan adunan ke dalam kuali yang telah panas.
4.      Kacau  telur tersebut perlahan-lahan dan angkat sebelum telur terlalu masak (kering).



Resipi   : French Toast (1 porsi)


Bahan-bahan
2 ½ sudu besar  susu segar
1 ½ sudu besar  mentega
2 keping roti

Cara penyediaan
1.      Kemaskan roti dengan memotong bahagian tepi roti. Langkah ini dikenali   sebagai ‘trimmed’
2.      Potong roti kepada 2 bahagian (jadikan bentuk segitiga)
3.      Sapukan mentega pada kedua-dua permukaan roti tersebut.
4.      Masukkan roti ke dalam  kuali yang dipanaskan sehingga roti itu berwarna keperang-perangan.



Resipi   : Sausage and Baked Bean (1 porsi)


Bahan-bahan
       2 biji sosej
 2 sudu kacang panggang

Cara penyediaan
1.      Rebus sosej dan toskan.
2.      Susun atas pinggan dan letakkan kacang panggang.


Resipi   : Pancake (1 porsi)



Bahan-bahan
Bahan kering                                     Bahan basah
200 g tepung                                     2 biji telur   
23 g gula                                           340 ml susu
10 ml sebuk penaik                           42 g minyak masak
½ sudu kecil minyak    
                      
       Cara penyediaan
1.      Campurkan semua bahan kering dan diayak.
2.      Kemudian campurkan pula bahan-bahan cair seperti telur yang telah dipukul bersama susu dan minyak.
3.      Satukan bahan basah ke dalam bahan kering dan gaul sehingga sebati.
4.      Panaskan  kuali dan cairkan mentega bagi mengelakkan pancake daripada melekat.
5.      Tuangkan pancake di tengah-tengah kuali dengan menggunakan ladle.
6.      Masak pancake sehingga keperang-perangan.
7.      Hidangkan bersama madu.


   Hidangan American Breakfast Chef Farhain minggu ini




                                                                   American breakfast


1 comment:

  1. saiz berubah-ubah membuatkan mood membaca berubah2... :)

    ReplyDelete