Stok Ikan (White stock)
Bahan-bahan :
1kg tulang ikan
2
L air
60gm bawang besar *
30 gm cendawan *
30
gm seleri *
2tbsp jus limau
(* mirepoix)
Sachet:
1
helai daun bay
1tsp thyme
1tsp lada putih
4-6 batang pasli
2 bunga cengkih
Cara penyediaan:
- Bersihkan
ikan. Kemudian, tulang dipotong kasar dan dimasukkan ke dalam periuk yang
berisi 2 liter air.
- Panaskan
mentega, saute mirepoix. Kemudian
masukkan ke dalam periuk yang telah berisi tulang dan sauté lagi 3-5 minit..
- Masukkan
jus limau dan sachet. Masak hingga mendidih. Keluarkan buih dan keladak.
Proses ini dinamakan SKIM THE SCUM
. Biar mereneh selama 30-45 minit.
- Tapis stok ikan menggunakan kain maslin.
Sos Veloute
Bahan - bahan :
25g Marjerin/mentega *
25g Tepung gandum *
500ml Stok putih (ayam/ikan)
Garam
(* Blond roux)
Cara
penyediaan :
1. Cairkan
lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan
tepung dan kacau sehingga menjadi blond roux. Angkat blond roux dari dapur dan biarkan sejuk.
3. Panaskan
stok sehingga mendidih, masukkan blond roux ke dalam stok. Kecilkan api dan
renihkan selama satu jam. Sesuaikan rasa.
4. Angkat
dan tapis menggunakan kain maslin.
5. Pintal
kain maslin untuk mendapatkan sos.
Sos Bechamel
Bahan-bahan:
25g Marjerin/mentega *
25g Tepung
gandum *
500ml Susu
UHT
½ Bawang
besar #
1
helai Daun
bay #
3
kuntum Bunga cengkih #
Garam
Lada sulah
(* White roux)
(# Onion pique)
Cara
penyediaan :
1. Cairkan
lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan
tepung dan kacau sehingga menjadi white roux. Angkat white roux dari dapur dan
biarkan sejuk.
3. Panaskan
susu sehingga suam, masukkan onion pique ke dalamnya. Masukkan susu suam sedikit demi sedikit ke
dalam white roux dan kacau sehinga licin. Masak selama 30 minit. Sesuaikan
rasa.
4. Keluarkan
onion pique dari dalam sos.
5. Angkat
dan tapis menggunakan kain maslin.
sorry kwn2.. saiz tulisan di atas bertukar2. memg xdpt dtukr. harap kwn2 dapat lagi menbacanya.
ReplyDelete